Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. „Nu știu dacă funcționează la noi „

Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. Nu știu dacă funcționează la noi
Publicat: 17/09/2012, 17:06
Actualizat: 04/02/2019, 06:36

Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanțelor de a strânge informații de la cetățeni ar putea încuraja delațiunea și nu va funcționa la fel de bine cum se întâmplă în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-ministrul a declarat, luni, la Târgu Jiu, într-o conferință de presă, că în străinătate sistemul respectiv se bazează pe spiritul civic al cetățenilor.

„Ideea cu pârâtul funcționează în alte țări. Nu știu dacă funcționează la noi pentru că acolo funcționează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcționeze pe spiritul delațiunii”, a menționat premierul.

Ponta a precizat și că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei și abia apoi să le facă publice prin intermediul presei.

„L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte nouă ideile și după aceea să le prezinte în presă”, a declarat prim-ministrul.

Românii care vor transmite Fiscului informații privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilități, așa cum se întâmplă și în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislația „denunțătorului” din Suedia.

„În Suedia vom analiza și sistemul denunțătorului, care funcționează de ani buni acolo și ar putea fi implementat și la noi”, a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populația este stimulată fiscal să dea informații despre averea vecinilor, a cunoștințelor sau operațiunile unor companii.

„Acolo oamenii primesc la poștă scrisori în care sunt informați că au plătit un impozit X, dar li se tramite și dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii știu cel mai bine situația vecinilor și pentru cei care transmit informații corecte despre aceștia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă și mai plătesc doar diferența”, a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plății TVA la încasare din această țară și pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietății.

„Cred că reforma proprietății este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunțători prin care aceștia pot câștiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informațiilor astfel obținute.

Sâmbătă, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat că a vorbit cu Liviu Voinea, solicitându-i să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informațiilor date la Fisc.

Ponta a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european și că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×